Wybór obrusów do mojej restauracji

Każdy z was pewnie był kiedyś w restauracji. I wtedy zwracacie szczególna uwagę na wygląd sali czy samych stolików. Potem rozeznajecie się jakie są podawane są posiłki i czy wam one smakują. Trzeba pamiętać, że człowiek nie je tylko ustami, ale też oczami. Wszystko to co widzicie w mojej restauracji wpływa na wasze odczucia. Dlatego one muszą być jak najlepsze, byście się dobrze u mnie czuli. Aby to osiągnąć musiałam mocno się postarać aby wygląd restauracji był odpowiedni. 

Biały obrus na stół

obrusy na stółMoja restauracja jest wyjątkowa, pewnie dlatego, że moja salą restauracyjną jest też zewnętrzna część restauracji. Czyli u mnie można jak najbardziej zjeść na świeżym powietrzu. Jak jest ładna pogodna to czemu nie. Wtedy nawet lepiej wszystko smakuję. Ale nawet jeśli stoły ustawione są na zewnątrz to i tak muszą one wyglądać nienagannie, tak jak w środku. Skoro jest to restauracja to muszą być na stołach obrusy. Najlepiej białe, wtedy od razu widać, że to restauracja, a nie jakiś bar. Obrusy na stół muszą być nienaganne. Zawsze muszą być czyste. Jeśli się ubrudzą to trzeba je koniecznie od razu wymienić. Nasze obrusy prane są w wysokich temperaturach, ale to nie niszczy ich. Musimy je prać w wysokich temperaturach, by usunąć wszelkie zabrudzenia. Używamy bezwonnych proszków, tak by ich zapach czasami nie zlewał się z zapachem jedzenia. Trudno było by jeść mięso czując wokół na przykład zapach lawendy. Niektórzy nie lubią tak jeść. Wolą czuć jedzenie niż coś innego. Jemy wszystkimi zmysłami i węch tutaj jest bardzo ważny. Jak już tylko mamy uprane obrusy, to wystarczy je wtedy porządnie uprasować. Każdego dnia trzy razy zmieniamy obrusy. Rano są położone świeże. Ludzie rankiem jedzą u nas siadania, a potem w porze obiadowej i na samym końcu na kolacje wymieniamy obrusy. Oczywiście może zdarzyć się częściej jak ktoś ubrudzi nam obrus. U mnie jest taki standard, że zawsze są położone na stołach białe obrusy. Nie kładę w innych kolorach. Dla mnie biel jest przejawem elegancji, dlatego ten kolor jest u mnie stosowany, żaden inny. Można sobie wyobrazić ile musze mieć w zapasie obrusów. Nie może dojść do sytuacji, że zabraknie mi czystych obrusów. 

W wielu restauracjach możecie się spotkać z sytuacją, że na stołach są położone obrusy. Choć w niektórych już się od tego odchodzi, ale u mnie nic w tej kwestii się nie zmieniło. Na moich stołach znajdują się śnieżnobiałe obrusy. Z daleka widać, że mój lokal to restauracja. Każdy stół musi mieć idealnie wyprasowany obrus. W przeciągu dnia, kiedy restauracja jest otwarta, zmieniamy obrusy na świeże. W ten sposób nigdzie nie znajdziecie zabrudzeń. Gość restauracji czuję się wtedy komfortowo, móc zasiąść do czystego stołu.