Najlepszy olej konopny

Wybór odpowiedniej jakości suplementu diety, którym jest olej konopny polega na znajomości podstawowych cech pożądanej substancji. Nie trudno dać się oszukać, jeśli zamówimy produkt patrząc tylko na jego cenę, bądź estetyczne opakowanie. Obecnie istnieje wiele sklepów, które zajmują się sprzedażą tego suplementu, ale warto znać podstawowe różnice zwłaszcza pomiędzy olejkiem rafinowanym i nierafinowanym, a więc tym, na którym nam zależy najbardziej. 

Olej konopny rafinowany i nierafinowany – różnice 

najlepszy olej cbdOlej rafinowany to taki, który został pozyskany przy użyciu wysokich temperatur. Poddawanie olejków rafinacji sprawia, że tracą swoje prozdrowotne właściwości, ale ich pozyskiwanie jest mniej stratne, a więc tańsze, stąd też niższa cena rafinowanego produktu. Oleje rafinowane to w szczególności takie, których używamy później do smażenia – są uniwersalne, nie zmieniają się nawet jeśli długo stoją w szafce po otwarciu. Jeśli jednak kupujemy olejek z myślą o jego prozdrowotnych właściwościach, tak jak w przypadku olejku konopnego, to musimy wybrać olejek nierafinowany, a więc tłoczony na zimno. Najlepszy olej CBD to taki, który był tłoczony na zimno i ma kilka charakterystycznych cech. Po pierwsze jego barwa – zimnotłoczony olejek będzie miał charakterystyczny, oliwkowy kolor, natomiast zapach będzie przypominał olej orzechowy. W smaku taki olejek ma korzenny posmak, ale również istotna jest butelka w jakiej jest sprzedawany. Ze względu na zawarte w swoim składzie mikroelementy, które nie są odporne na światło słoneczne, powinien być sprzedawany w ciemnych butelkach, a przechowywany w lodówce. Można też zauważyć na dnie osad, który jest naturalny w przypadku olejków nierafinowanych. Jeśli zakupiony olej CBD spełnia te warunki, to możemy mieć pewność jego prozdrowotnych właściwości i wprowadzić go do diety, aby cieszyć się zdrowiem i urodą. 

Olej konopny to suplement, który ma niezliczenie wiele zalet. Jedną z nich jest również to, że nie ma specjalnie wygórowanej ceny, wobec czego możemy sobie pozwolić aby wprowadzić go do diety swojej i bliskich na stałe. Może być używany zewnętrznie, jako dobroczynny olejek na skórę, bądź można go dodawać do sałatek lub zamiennie z masłem stosować na pieczywo – ważne, aby nie poddawać go obróbce cieplnej, bo to niekorzystnie wpływa na jego właściwości.