Korzystamy ze smacznej przyprawy do bigosu

 

Bigos jest przyrządzany w polskich domach na różne sposoby. Warto jednak wiedzieć, jakie przyprawy w tym przypadku są najlepsze, a jakie mogą zmienić smak potrawy, przez co nie będzie smakowała domownikom. Jakich przypraw nie należy dodawać do bigosu, a jakie są godne uwagi i z pewnością będą dobrym dodatkiem? Czy warto sięgać po gotowe mieszanki?

Korzystamy ze smacznych przypraw do bigosu

najlepsze przyprawy do bigosuPodstawą smacznego bigosu jest oczywiście dobra jakościowo kapusta kiszona. Nie powinna być ona ani zbyt kwaśna, ani za słona. Jeżeli mamy tylko taką, konieczne może się okazać przepłukanie jej w celu lekkiego zniwelowania smaku. Dodatkowo smak może poprawić odrobina świeżej surowej białej kapusty, która może znacznie zniwelować ostry smak kapusty kiszonej. Należy również powąchać kapustę kiszoną i zwrócić uwagę, czy nie ma aromatu alkoholu czy drożdży, ponieważ w takim wypadku nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Taka kapusta po ugotowaniu nie tylko nie będzie smaczna, ale jednocześnie może spowodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Do przyrządzenia bigosu warto wybrać duży garnek o grubych ściankach oraz dnie. Warto starannie dobrać świeże mięsa czy kiełbasy, a także przyprawy. Standardowo do bigosu dodaje się liść laurowy, ziele angielskie, pieprze, kminek, majeranek oraz ziarenka jałowca. Warto sięgać po najlepsze przyprawy do bigosu. Gotowe mieszanki mogą być idealnym rozwiązaniem dla osób, które zazwyczaj mają problem z ustaleniem idealnych proporcji poszczególnych ziół i przypraw w taki sposób, aby smak był jak najlepszy. Należy natomiast uważać na dodatek soli, ponieważ poleca się ją dodawać wyłącznie na samym końcu gotowania, ponieważ często wędliny i kiełbasy same w sobie są słone i dosypywanie soli może spowodować, iż będzie zbyt duża jej ilość.

Podsumowując, bigos jest tradycyjnym daniem przygotowywanym w wielu domach. Choć jego sposób przygotowania jest zróżnicowany, to jednak są poszczególne przyprawy i składniki, które poprawią jego aromat. W celu uzyskania idealnego smaku, niejednokrotnie stosuje się dodatek kapusty słodkiej, przecieru pomidorowego, suszonych śliwek, powideł śliwkowych czy miodu. Ogromne znaczenie mają także odpowiednio dobrane przyprawy, które powinny podkreślać wyjątkowy smak kiszonej kapusty.