Jogurty wytwarzane w domu

Jednym z bardzo popularnych pytań w Internecie są te odnośnie zdrowego trybu życia, zdrowego odżywiania i przygotowywania różnych produktów spożywczych w zaciszu własnego domu. Najczęściej jest tak, że najbardziej smakuje nam to co sami wytwarzamy w naszej kuchni. Mamy wówczas pewność co do każdego składnika z jakiego składa się gotowane przez nas danie. Jednym z produktów, które możemy samodzielnie zrobić w domu jest jogurt naturalny.

Samodzielna produkcja jogurtów

jogurt domowyWspomniane we wstępie jogurty są artykułem zyskującym popularność. W Internecie aż roi się od różnych pytań oraz poradników jak taki jogurt zrobić w domu. Jogurt domowy z pewnością zdecydowanie przewyższa jakością jogurty pochodzące ze sklepowych półek. Największa zaletą produkowania takich jogurtów jest to, że sami decydujemy co ma w nim się znaleźć oprócz obligatoryjnych – mleka i żywych kultur bakterii. Mleko do naszego jogurtu powinno być mlekiem pasteryzowanym. Jeśli jednak dysponujemy mlekiem świeżym, które jest niepasteryzowane to należy je poddać obróbce termicznej. Należy podgrzać je do temperatury około 85 stopni a następnie schłodzić i dodawać wspomniane szczepy bakterii. Bardzo ważną kwestią jest to żeby podczas rozwoju szczepów bakterii temperatura naszego mleka wynosiła około 44 stopni. Jest to idealna temperatura do rozwoju tych bakterii. Wspomniane bakterie powinniśmy bez większych problemów zakupić drogą internetową lub też w niektórych sklepach. Pozostałe dodatki jakie mają się znaleźć w naszym jogurcie to już kwestia indywidualna. Najczęściej jednak trafiają tam owoce, warzywa oraz bakalie. Stosowanie mleka odtłuszczonego jest również bardzo dobrym pomysłem szczególnie dla osób trzymających dietę lub dbających o linię. Warto jednak zaznaczyć, że im bardziej tłustego mleka użyjemy tym bardziej gęsty będzie nasz jogurt. Podczas produkcji najczęstszą praktyką jest odstawianie mleka na noc na około 6-12 godzin.

Ogólnie rzecz biorąc domowy jogurt może być istną bomba witaminową. Systematycznie spożywanie takiego jogurtu z całą pewnością przyniesie mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia oraz da nam satysfakcję, że wytworzyliśmy je samodzielnie. Generalnie wystarczy więc odrobina chęci i zaangażowania i będziemy mogli cieszyć się jogurtem w pełni naturalnym.