Dlaczego warto jeść miody gryczane?

Ma niezwykle dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Działa bakteriobójczo, zawiera wiele mikroelementów i witamin oraz goi rany. Ma duża antybiotyczność. Pszczoły pozyskują go z kwiatów gryki. Jest szczególnie polecany osobom z chorobami serca i układu krążenia. Jest to ziarnisty, ma ciemną, brązową barwę, piekący, słodki smak oraz silny ziołowy aromat.

Zalety miodu gryczanego

miód gryczanyMa intensywny smak i zapach. Z tego powodu nie każdemu przypadnie do gustu. Zawiera witaminy i minerały łatwo przyswajalne przez człowieka. Miód gryczany powinnyśmy spożywać codziennie. Łyżeczkę miodu rozpuszczoną w szklance wody należy spożywać rano około 30 minut przed śniadaniem. Jeśli będziemy tak robić przez dwa tygodnie podniesiemy swoją odporność, nasza skóra będzie lepiej wyglądała i będziemy mieć lepsze samopoczucie. Jest jednym z najbardziej wartościowych miodów. Zawiera między innymi: żelazo, cynk, krzem i witaminę C oraz witaminy z grupy B. Substancje te są przyswajalne niemal w stu procentach. Miód zawiera rutynę, dlatego powinien być spożywany przez osoby starsze oraz z chorym układem krążenia i chorobami serca. Rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate. Poprawia również przyswajalność witaminy C, zapobiegając jej rozkładowi, i przyspiesza gojenie ran. Spożywajmy go również kiedy jesteśmy przeziębieni lub doskwiera nam kaszel. Reguluje też pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację, niweluje stany napięcia psychicznego.

Jak każdy tego typu produkt z czasem ulega krystalizacji. Nie ma to wpływu na jakość i właściwości miodu. Płynną konsystencję możemy przywrócić podgrzewając go w garnku z wodą w temperaturze około 40 stopni. Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych. Powinno się go przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 18 stopni.