Charakterystyka silikonu czerwonego

Uszczelniacz silikonowy RTV (skrót oznacza wulkanizację w temperaturze pokojowej), lub silikon czerwony to uszczelniacz, które zaczyna się utwardzać natychmiast po wystawieniu na działanie powietrza (szczególnie wilgoci zawartej w powietrzu), w przeciwieństwie do uszczelniaczy na bazie wody, takich jak lateks. Jaka jest różnica między „Rozszerzonymi” a 100% uszczelniaczami silikonowymi?

Nadzwyczajne właściwości silikonu czerwonego

czerwony silikon„Rozszerzone” uszczelniacze silikonowe są mieszane (lub cięte) z różnymi rodzajami olejów i rozpuszczalników, w różnym stopniu (czasami nawet do 35%!). „Cięcie” silikonu za pomocą tych materiałów jest często wykonywane w celu zwiększenia liczby pojedynczych jednostek odsprzedaży, które producent może wyprodukować z jednej jednostki surowca, co może obniżyć koszt / jednostkę, co skutkuje obniżeniem wydajności. Szczeliwa silikonowe 100%, jak sama nazwa wskazuje, składają się w 100% z silikonu i nie są „cięte” żadnymi olejami ani rozpuszczalnikami. Rezultatem jest zwiększona wydajność w porównaniu z „przedłużonymi” formulacjami w postaci większej przyczepności, mniejszego skurczu, wyższej wydajności temperaturowej i zastosowania w niższej temperaturze. Jakie są typowe zastosowania substancji znanej jako czerwony silikon? Szczeliwa silikonowe są bardzo wszechstronne i stanowią świetne rozwiązanie dla szerokiego zakresu zastosowań. Różne typy silikonów lub o określonych certyfikatach lub charakterystykach wydajnościowych są bardziej odpowiednie do niektórych zastosowań niż inne. Certyfikowane uszczelniacze silikonowe z certyfikatem NSF, są idealnym uszczelnieniem do stosowania w produkcji, instalacji, konserwacji i naprawie sprzętu do obsługi żywności lub w zastosowaniach, w których może wystąpić kontakt z żywnością, takich jak zlewozmywaki, blaty, ściany do użytku domowego, komercyjnego i przemysłowego, produkcja i naprawa urządzeń gastronomicznych mieszkalne, handlowe i przemysłowe urządzenia chłodnicze, takie jak szafki na mięso, chodziarki, automatyczne maszyny do lodu, inne zastosowania, w których może wystąpić kontakt z żywnością, takie jak witryny wystawowe, urządzenia transportowe itp.

Zasadniczo silikony wysokotemperaturowe, są specjalnie opracowane pod kątem działania w wysokich temperaturach. Silikony wysokotemperaturowe z certyfikatem NSF są stosowane w zakładach gastronomicznych (lub tam, gdzie których może wystąpić kontakt z żywnością) i wymagana jest wydajność w wysokich temperaturach. Silikon wysokotemperaturowy został opracowany z myślą o wydajności do 300 ° C i posiada certyfikat NSF.