Aromatyczne dania z Italii

W książce kucharskiej z włoskimi potrawami nie może zabraknąć tradycyjnego pesto z dodatkiem pomidorów i zielonej bazylii. Choć to pomidory stanowią wypełnienie i składnik bazowy pesto, bazylia nadaje mu charakterystyczny aromat, po którym można rozpoznać kuchnię włoską. Dodatków do pesto jest wiele. Najczęściej wykorzystuje się także zieloną natkę pietruszki, która jest bogatym źródłem witaminy C i antyoksydantów. Smak pesto kojarzy się także z orzechami włoskimi.

Jak przyrządzić pomidorowo-bazyliowe pesto?

pesto z suszonych pomidorów i bazyliiW sklepach łatwo dostępne są gotowe składniki do tradycyjnych, włoskich potraw. Oryginalne receptury służą do tworzenia smacznego i aromatycznego pesto. Jest wiele kombinacji, dzięki czemu pesto dostępne jest w wielu odmianach. Najpopularniejsze gatunki tego włoskiego dodatku do makaronów to pesto pomidorowo-bazyliowe. Prosty i tani przepis na pesto z suszonych pomidorów i bazylii zawiera także oliwę z oliwek. Bez tego składnika pesto nie zyska delikatnej konsystencji. wiele osób korzysta z zalet pesto zamiennie z pastami do kanapek. Idealnie komponuje się z wędlinami i serami. Zastosowanie tego smarowidła jest bardzo szerokie. dlatego warto postawić na sprawdzonego dostawcę pesto. Gdzie zamawiać gotowe włoskie wyroby? Dobrym miejscem na zakupy będzie sklep internetowy ze zdrową, naturalną żywnością oraz firmy sprzedające produkty wytwarzane bezpośrednio w Italii. Tylko dobór sprawdzonych składników daje gwarancję wykwintnego smaku i wysokiej jakości przygotowania. Włoskie smaki to zarówno makarony, jak i dodatki do nich. Pesto jest obok tradycyjnych sosów pomidorowych, ulubionym dodatkiem. Jego zaletą jest możliwość podawania na zimno i ciepło. Dlatego idealnie sprawdzi się zarówno jako zamienni sosu do obiadu, jak i zamiennik pasty na kanapkę.  

Wśród włoskich specjałów pesto wyróżnia się smakiem i aromatem. Bazylia decyduje o zielonym kolorze potrawy i jego charakterystycznym zapachu. W Italii przygotowania pesto uczą się już małe dzieci. Nie jest to trudne. Sekret tkwi bowiem zupełnie gdzie indziej. O jakości pesto decyduje dobór naturalnych i sprawdzonych składników. pomidory suszone i bazylia oraz inne dodatki, powinny pochodzić z tradycyjnych, wolnych od GMO upraw. Pomidory szklarniowe nie mają takiego smaku jak naturalne.